2 Ιουνίου 2020 teo

«Ζωντάνεψαν» οι κρατήσεις για μισθώσεις τύπου Airbnb

©Filios Sazeides

Η άρση των περιορισμών εκτόξευσε τις κρατήσεις πάνω από 20.000 την εβδομάδα 18 – 24 Μαΐου, ενώ θετικά επιδρά η νέα πολιτική για ευελιξία στις ακυρώσεις. Στην Ευρώπη οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν εσωτερικό τουρισμό.

Αύξηση της τάξεως του 200% σε σχέση με το χαμηλότερο σημείο στο απόγειο των μέτρων περιορισμού για το νέο κορονοϊό, έχουν καταγράψει οι κρατήσεις για διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, HomeAway).

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της AirDNA, την εβδομάδα από 18 έως 24 Μαΐου καταγράφηκαν 20.037 νέες κρατήσεις μέσω των πλατφορμών Airbnb και HomeAway για διαμονή στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Στον αντίποδα, την περίοδο από τις 6 έως τις 12 Απριλίου, ο αντίστοιχος αριθμός κρατήσεων δεν είχε ξεπεράσει τις 6.672 κρατήσεις.

Το θετικό στοιχείο μάλιστα είναι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου καταγράφεται άνοδος των νέων κρατήσεων. Την περίοδο 11 – 17 Μαΐου σημειώθηκαν 15.378 νέες κρατήσεις, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα από τις 4 έως τις 10 Μαΐου, ο εν λόγω αριθμός είχε διαμορφωθεί σε 13.054 νέες κρατήσεις. Η τάση είναι ξεκάθαρη και έντονα ανοδική, δείγμα της ζήτησης που υπάρχει από το εξωτερικό για διακοπές στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι.

Εφόσον μάλιστα συνεχιστεί η άνοδος με τον ίδιο ρυθμό και τις επόμενες εβδομάδες και, κυρίως, αν οι άνθρωποι αυτοί κατορθώσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, π.χ. τον Αύγουστο, ή τον Σεπτέμβριο, τότε οι φετινές απώλειες εσόδων, τόσο για τους ιδιοκτήτες/διαχειριστές των ακινήτων, όσο και για τον δημόσιο «κορβανά», θα περιοριστούν σημαντικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην όψιμη αυτή άνοδο των κρατήσεων, έχει διαδραματίσει η ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων, που έχει υιοθετήσει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών/διαχειριστών. Το γεγονός αυτό έχει διευκολύνει τις νέες κρατήσεις, καθώς οι ενδιαφερόμενοι προχωρούν ευκολότερα σε μια κράτηση για την περίοδο και το κατάλυμα που τους ενδιαφέρει, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για κάποια χρέωση ή αποζημίωση, σε περίπτωση ακύρωσης, όπως συνέβαινε το διάστημα πριν την πανδημία.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και μετά την πρόσφατη άνοδο, οι κρατήσεις παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Για παράδειγμα, την εβδομάδα 3 – 9 Φεβρουαρίου είχαν σημειωθεί 28.688 νέες κρατήσεις, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα τα εβδομαδιαία μεγέθη κινούνται πέριξ των 27.000 – 29.000 νέων κρατήσεων. Οι περισσότερες από τις κρατήσεις αυτές (αν όχι όλες), ακυρώθηκαν τις εβδομάδες που ακολούθησαν, λόγω της διάδοσης της πανδημίας και της επιβολής μέτρων περιορισμού στις περισσότερες χώρες.

Επί του παρόντος, δεν είναι ξεκάθαρο πόσες από τις παραπάνω κρατήσεις έχουν γίνει από Έλληνες ενδιαφερόμενους τουρίστες και πόσες από ξένους. Με βάση σχετική ανάλυση την οποία πραγματοποίησε εντός της εβδομάδας η AirDNA, θέλοντας να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε αυτήν την αρχική φάση της μετά τον κορονοϊό περιόδου, προκύπτει ότι στην Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των κρατήσεων οφείλεται σε εσωτερικό τουρισμό και όχι σε διεθνείς επισκέπτες. Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις από εγχώριους τουρίστες έχουν καταγράψει άνοδο της τάξεως του 57%, ενώ εκείνες από το εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 49%.

Ανάκαμψη μετά το σοκ

Όπως αναφέρει η ανάλυση της AirDNA, μετά από το αρχικό σοκ που καταγράφηκε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει πλέον η ανάκαμψη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νέες κρατήσεις έχουν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 127% κατά μέσο όρο από το χαμηλότερο σημείο που βρέθηκαν στις αρχές Απριλίου, προσεγγίζοντας το σημείο, στο οποίο βρίσκονταν τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ενώ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 5η Απριλίου είχαν σημειωθεί μόλις 916.000 νέες κρατήσεις, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Μαΐου ο εν λόγω αριθμός είχε αυξηθεί σε πάνω από 2,08 εκατομμύρια. Σε επίπεδο χωρών, τη μεγαλύτερη ανάκαμψη σημειώνουν η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών και συγκεκριμένα των μεγάλων αστικών κέντρων, μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στις κρατήσεις προς Νίκαια (215%), Μασσαλία (186%), Βερολίνο (170%), Λυόν (129%) και Νάπολη (126%).

Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο από την ανάγνωση των στοιχείων, είναι και η πλήρης αντιστροφή των ταξιδιωτικών συνηθειών. Όσοι κάνουν κρατήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, προέρχονται πλέον από πιο κοντινούς προορισμούς.

Αναλύοντας τις αποστάσεις, η AirDNA σημειώνει ότι στις 40 πόλεις όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των κρατήσεων, η μέση απόσταση των υποψήφιων επισκεπτών, είναι μικρότερη κατά 74%. Δηλαδή προέρχονται από περιοχές που βρίσκονται πολύ πιο κοντά, συγκριτικά με όσους επισκέφτηκαν τους ίδιους προορισμούς το 2019. Όπως λοιπόν προκύπτει ξεκάθαρα, ο κορονοϊός έχει διαφοροποιήσει τις ταξιδιωτικές συνήθειες και η αγορά που θα διαμορφωθεί στις μισθώσεις τύπου Airbnb, τουλάχιστον το 2020, θα εμφανίσει αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2019.